Reklama

wtorek, 9 czerwca 2015

Dom z perspektywą na naturę

Walorem zmodernizowanego budynku nad jeziorem Como we Włoszech jest jego lokalizacja, jednak to wykorzystanie wielkoformatowych przeszkleń stałych i przesuwnych pozwoliło w pełni otworzyć jego wnętrza na malownicze widoki. Modernistyczna, przeszklona elewacja budynku akcentuje jego nowoczesny, energooszczędny wymiar.

Celem przebudowy Casa Benedetti było poprawienie stanu technicznego powłoki budynku, podwyższenie standardu energetycznego oraz dostosowanie układu pomieszczeń do potrzeb właścicieli. W wyniku prac modernizacyjnych powstał budynek jednorodzinny z szerokim widokiem na naturę, którego roczne zapotrzebowanie na energię zmniejszyło się z 440 kWh/m2 do jedynie 28,37 kW/m2, co przyporządkowało go do klasy A według włoskich wymagań. Taki wynik uzyskano dzięki użyciu energooszczędnych systemów drzwi aluminiowych, sterowanych automatycznie przesłon przeciwsłonecznych oraz wentylacji.

Nowa skóra budynku
Zabudowa wokół jeziora Como cechuje się zwartym i tradycyjnym stylem. Zmodernizowany dom jednorodzinny nawiązuje do sąsiadujących z nim budynków kubaturą, bryłą i kształtem dachu, jednak wygląda bardzo minimalistycznie. Architekt inspirował się takimi twórcami jak Mies van der Rohe czy Achille Castiglioni. Głównym zamysłem projektanta było otwarcie bryły budynku na jezioro Como. W tym celu na obydwu kondygnacjach od strony zachodniej wstawiono lekkie przeszklenia złożone z różnych kombinacji sekcji stałych i przesuwnych w systemie Schüco ASS 70.HI. W sypialni na pierwszym piętrze architekt przewidział spójny podział przeszkleń na cztery równe części. W jednej ramie umieszczono dwa skrzydła przesuwne i dwa skrzydła stałe, które dostarczają niczym niezakłóconych, panoramicznych widoków. Natomiast na parterze, gdzie znajduje się otwarta strefa dzienna łącząca funkcje salonu, jadalni i kuchni, wstawiono dwie wielkowymiarowe sekcje stałe, którym towarzyszą mniejsze skrzydła przesuwane. Na południowej elewacji rozmieszczono natomiast okna z serii Schüco AWS 75 SI. Profile w jasnoszarym kolorze tworzą pionowe podziały szkła i wchodzą w delikatny kontrast z drewnianymi podłogami oraz białym tynkiem na elewacji domu.

Inteligentne sterowanie mikroklimatem
Idea otwarcia budynku na światło i krajobraz jeziora od strony zachodniej musiała iść w parze ze spełnieniem wymagań odnośnie energooszczędności oraz zapewnieniem komfortu w pomieszczeniach przez cały rok. Energooszczędne drzwi aluminiowe Schüco ASS 70.HI w połączeniu z potrójnymi szybami i inteligentnymi systemami zacieniania, zapewniają ochronę przed przegrzewaniem wnętrza, podglądaniem oraz oślepianiem. Ruchome przesłony sprzężono z czujnikami nasłonecznienia i wiatru, dlatego system czuwa nad utrzymaniem odpowiedniego mikroklimatu. Wymianę powietrza zapewnia system wentylacji mechanicznej z odzyskiem ciepła. Do tej pory kombinacja termoizolowanych drzwi przesuwnych z automatycznym systemem zacieniania okazała się na tyle efektywna, że w miesiącach letnich nie było potrzeby uruchamiania opcjonalnej funkcji bypassu. Na życzenie mieszkańców wszystkie drzwi wyposażono w okucia w klasie antywłamaniowej RC2 oraz czujnik wibracji reagujący na ewentualne próby manipulacji przy zamku czy stłuczenie szkła. Wszystkie parametry stolarki z ochroną akustyczną włącznie sprawiły, że mieszkańcy mogą czuć się wygodnie i bezpiecznie przez cały rok.

Źródło: SCHÜCO
Foto: SCHÜCO